Kaitan Gigi Dan Ibadah

Aset Untuk Beribadah

Benarkah gigi adalah aset yang menentukan kualiti ibadah kita? Adakah ia turut memainkan faktor? Adakah ia memberi sebarang pengaruh kepada kehidupan kita?

Sejauh mana kenyataan ini benar bergantung kepada sejauh mana anda memandang gigi sebagai suatu aset yang membantu anda untuk beribadah.

Mari kita menggerudi apakah contoh-contoh pekerjaan atau perbuatan harian yang menunjukkan betapa gigi banyak memainkan peranan penting.

  • Berkata-kata perkara yang baik. Mana mungkin kita boleh menyebut sesuatu huruf tanpa kewujudan gigi. Saya beri contoh huruf-huruf tertentu yang memerlukan kehadiran gigi seperti f, v, l, m, n dan  t. Ya, dengan kolaborasi lidah, lelangit dan bibir sesuatu perkataan itu menjadi cukup harmoni. Tanpa kewujudan gigi anda mungkin sukar menyebut sesuatu huruf dan menyukarkan hasrat anda untuk berkomunikasi.
  • Makan makanan yang berkhasiat. Dengan makanan ia memberi tenaga kepada tubuh untuk terus menjalankan amanah sebagai hamba Allah di muka bumi ini seperti mencari nafkah dan menuntut ilmu. Bayangkan jika anda tiada gigi, anda mungkin kehilangan suatu zat tertentu. Kebanyakan pesakit saya punyai masalah untuk makan sayur-sayuran kerana ia memerlukan lebih kunyahan untuk dihancurkan dengan baik. Rasululullah SAW juga menyarankan kita mengunyah lebih 40 kali. Mampukan anda melakukannya tanpa gigi? Mungkin juga terpaksa dikisar dahulu. Sanggup anda makan makanan begitu? Akhirnya, badan anda mungkin lemah dan menganggu pekerjaan harian anda.
  • Memberikan ketenangan. Siapa pernah merasai sakitnya gigi? Ada yang sehingga tidak boleh makan dan tidak boleh tidur. Secara tidak langsung, ia mengganggu kualiti hidup kita. Menarik untuk kita fikir bersama, bolehkah kita khusyuk bersolat ketika menanggung sakitnya gigi? Nah, mencegahkan lebih baik.
  • Membantu membaca al-Quran dengan betul. Saya teringat sebuah hadis yang berpesan pentingnya membaca al-Quran dengan tajwid dan tartil yang betul. Dan apabila seorang Mak Cik mengadu, “Dah tua-tua ni baru rasa pentingnya gigi bila baru nak mula belajar mengaji”. Hmm, tak dapat den nak nolong.

Cukup dahulu contoh yang ringkas.

Kesimpulannya apa?

Bertemulah dengan Doktor Gigi sekurang-kurangnya dua tahun sekali dan bukannya ketika bila sudah sakit. Penting sangatkah jumpa Doktor Gigi? Masih tidak cukup keterangan di atas meyakinkan anda?

Beliau kehilangan semua gigi

Pesakit Saya

Gigi palsu yang membantu tetapi tidak sepenuhnya

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s