Geram Tapi Sayang Kerana?

Kemalangan di bawah pengaruh alkohol. Soalnya sudah tahu mabuk masih mahu memandu. Tiada jawapan melainkan kerana mabuk. Otak sudah mereng. Kesannya patah gigi hadapan. Dua, tiga atau empat.

Lebih menggembirakan malang apabila rahang patah dua, tiga, empat atau tidak terkira banyaknya serpihan. Muka pula berbekas dengan kesan-kesan luka. Terkoyak sana. Terkoyak sini.

Syukurlah Allah berpesan untuk sentiasa berbuat kebaikan kepada manusia yang dizalimi dan menzalimi dirinya sendiri. Tolong jangan tak tolong. Satu-satu kami jahit. Dua-dua kami pasang wire pada rahang yang patah. Tiga-tiga kami ganti gigi yang hilang.

Daripada Anas Radhiyallahu ‘anhu beliau berkata, Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam telah bersabda, “bantulah saudaramu, sama ada dia itu menzalimi atau dizalimi” .(Seorang sahabat) bertanya, “seorang lelaki itu wahai Utusan Allah, aku membantunya jika dia dizalimi. Bagaimana pula boleh seorang yang menzalimi itu aku membantunya?” Baginda sallallaahu ‘alayhi wa sallam menjawab, “Engkau menyekat atau menghalangnya daripada melakukan kezaliman, maka sesungguhnya demikian itu adalah bantuan untuknya” [Hadith riwayat al-Bukhari]

Macammana dengan membantu orang yang menzalimi diri sendiri boleh menyekat atau menghalangnya daripada terus melakukan kezaliman?

Caranya mudah ja!

  1. Mana-mana serpihan kaca atau gigi yang terbenam dalam bibir dibiarkan. Lama-lama ada jangkitan lalu bernanah dan merebak ke seluruh rahang. Sakitnya sukar dicerita!
  2. Mana-mana luka yang ada serpihan kulit yang terkena pasir disiat habis. Tidak perlu ada rasa kasihan.
  3. Mahu menjahit luka-luka yang terbuka tanpa memberi suntikan untuk menjadikannya kebas. Jahit jer. Tengah mabuk mana nak sedar.

Tentulah tidak seperti di atas kan!

Mahu tak geram. Tapi syukurlah juga Allah berpesan supaya bersabar dalam memberi peringatan. Setakat ini akal dan hati dipandu iman untuk menjaga perasaan manusia lain. Jaga mulut. Jaga tutur dan kata. Jangan sampai ada yang terasa. Tidak pasal-pasal dapat dosa semasa membuat kebaikan. Tolong orang yang dalam kesusahan besarlah ganjarannya.

Justeru, carilah makna di sebalik kerjaya anda sekarang. Korek-korek di sudut mana anda boleh melakukan kebaikan untuk masyarakat. Ada orang kata menjadi doktor sungguh bertuah kerana membantu orang setiap masa. Untungnya gaji di akhirat berjalan. Tetapi bergantung juga apakah rawatan yang diberikan adalah benar dan sesuai serta ikhlaskah anda?

Apa juga kerjaya anda, lihatlah ia dengan mata Allah. Senaraikan apa kebaikan yang anda boleh dapat supaya pergi dan balik anda dari kerja bukan sekadar tidak memberi makna. Ketahuilah setiap perkara yang berasaskan untuk membantu orang lain pasti ada ganjaran di sisi Allah.

Geram kerana Allah. Sayang kerana Allah juga. Hmm, camney tu? Cam di atas 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s