7 Sebab Jangan Tidur

SATU

Hari-hari yang berlalu bagaikan sebuah mimpi yang telah terlaksana. Satu demi satu kisah kehidupan mendidik jiwa untuk menjadi hamba Allah yang bertaqwa. Ia berlaku kepada saya, juga kepada dia. Dialah anak-anak yang dilahirkan di Palestin, terletaknya Gaza iaitu sebuah kawasan yang penuh berkat.

DUA

Senyumannya mengingatkan saya kepada seorang sahabat lama, namun senyumannya kali ini lain benar kerana ayat yang terucap dari bibirnya. Apa yang dia kata?

“Saya bersedia menjadi ikon untuk Aman Palestin kerana saya pun ingin ke syurga.”

Beliau adalah pengacara popular sebuah rancangan kegemaran saya di tv9. Kini, popularitinya menjadi suatu wasilah untuk dia dekat dengan syurga Allah.

TIGA

Merdeka! Tahniah kepada Israel kerana telah merdeka dan beroleh sebuah negara hasil daripada kekejaman kalian menceroboh, mengusir dan menakluk Palestin pada 15 Mei 1948, tarikh dimana secara rasminya Israel diiktiraf oleh PBB sebagai pemilik bumi Palestin. Memang Israel hebat sebab bunuh ramai pejuang-pejuang Islam. Israel hebat juga kerana telah memusnahkan tanah yang merupakan tempat kelahiran para nabi seperti nabi Ishak, Yakub, Yusuf, Yahya, Isa dan ramai lagi.

Tak lama selepas itu, Israel berjaya membakar Masjid al-aqsa dengan kiriman seorang pakar perubatan yahudi dari Australia pada 21 Ogos 1969, tarikh yang menaikkan kemarahan umat Islam yang sensitif. Ia juga dikenali sebagai hari al-aqsa sedunia.

EMPAT

Surah itu dibaca 17 kali sehari untuk orang yang bersolat 5 waktu sehari. Kalau ajaran sesat jenis yang menjamak solat tanpa keperluan mungkin kuranglah. Bersoal jawablah engkau dengan tuhan. Melihat ayat yang terakhir, agak-agak siapakah yang dimaksudkan oleh Allah sebagai orang yang dimurkai dan orang yang sesat?

Orang yang dimurkai adalah Yahudi.

Orang yang sesat adalah kafir.

Justeru apa? Orang yang paling benci dengan orang yang beriman adalah orang Yahudi. Sehinggakan ketika sukarelawan itu bergerak ke masjid untuk bersolat subuh berjemaah, seorang pihak berkuasa palestin yang bertugas di masjid ditugaskan untuk menjaga keselamatan para jemaah ini. Kerana mereka yang berjaya bangun pagi untuk solat berjemaah di surau/masjid adalah orang-orang yang tinggi imannya. Orang-orang yang menjadi target yahudi untuk dihancurkan.

LIMA

Mungkin menjadi tanda tanya kenapa mereka mahu benar bumi Palestin? Apakah keistimewaannya? Menyelak kembali ketika Rasullullah dinaikkan ke langit ketika Isra’ dan Mikraj, agak-agaknya kenapa dari Mekah tidak terus ke langit? Kenapa perlu ke Palestin? Yalah, selain daripada sebab Rasulullah bersolat jemaah bersama para Nabi.

Menurut kajian saintifik terkini, di atas kawasan baitul maqdis terdapat ruang udara ke kawasan lain. Ruang udara yang merupakan tempat masuk dan keluar strategik. Inilah keinginan mereka. Ya, selain daripada beberapa banyak sebab yang lain.

ENAM

Terduduk kaku selama 10 saat mendengar kalimah isteri seorang pejuang yang telah mati syahid. Ia mengungkapkan,

“Kalau umat Islam tidak mahu membantu kami, tidak mengapa. Tetapi kami akan adukan kepada Allah di akhirat kelak.”

Rupa-rupanya tanah suci ini bukan sahaja milik warganegara Palestin. Tetapi ia adalah hak milik Umat Islam. Siapakah umat Islam yang dimaksudkan?

TUJUH

Suatu masa nanti, bumi Palestin akan bebas dari penjajahan. Ketika itu mungkin nyawa telah ditarik Tuhan. Namun, hasil yang kau mimpikan sejak awal adalah urusan Tuhan. Apa yang kau boleh lakukan sekarang?

1. Bersedekahlah. Bantulah Aman Palestin dengan harta yang kau miliki untuk pembangunan umat Islam di sana. Sedarilah kau sedang membantu anak-anak dan isteri para pejuang. Tahukah engkau bahawa orang mati syahid diberi keizinan oleh Allah untuk memberi syafaat? Suatu masa nanti si mati akan berkata kepada Allah SWT, dimanakah si folan/folanah yang telah membantu anak-anak yatim dan isteri aku ketika aku telah mati? Aku ingin memberikan syafaat kepadanya.

2. Bersedekahlah dengan tenaga yang engkau ada. Sebarkan kepada keluarga, saudara mara dan rakan sekerja tentang kekejaman Israel dan betapa rakyat Palestin memerlukan sokongan kita. Mereka yakin kita sedang menyokong mereka, jadi tolong jangan tidur. Lakukan sesuatu.

3. Boikotlah. Boikotlah produk-produk yang memberi bantuan kepada ‘perjuangan’ Israel. Sehinggakan Syed Yusuf al Qardawi telah memfatwakan haram kita berbelanja produk-produk yang mempunyai kaitan dengan Israel.

Lakukanlah sesuatu.

Jangan tidur.

Dana Sumbangan & Derma
Bank Islam (M) Berhad: 12029010047880
Maybank (M) Berhad: 562263010787
Bank Muamalat (M) Berhad: 12070005133717
RHB Islamic Bank: 21245760004907

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s