Saya Baru Lahirkan Anak Ada Gigi

“Mana emak saya?”

“Eh, ayah ke tu? Sedapnya muzik ni.”

“Laparlah mak. Saya nak susu.”

“Adui, gatalnya gusi ni.”

“Adui, sakit tekak aku. Apa nurse ni buat? Kenapa masukkan tiub ni dalam tekak aku.”

“Errrrkkk. Tiba-tiba aku terus kenyang. Aku nak susu emak. Tahu tak susu emak paling berkhasiat untuk aku. Aku baru lahir, kot.”

“Cantiknya doktor ni. Huhu.”

“Eh, doktor. Kenapa ni? Sakitlah.”

“Nyummm….Sedapnya dapat susu emak…nyummmm.”

Inilah kisah seorang bayi baru lahir yang saya lawati di wad hari ini. Bayi yang comel ini lahir dengan sebatang gigi bawahnya sudah tumbuh separuh. Sesuatu yang jarang-jarang ditemui tetapi boleh terjadi. Ia tidak normal kerana kebiasaannya gigi bayi akan mula tumbuh sekitar 6-7 bulan. Ia dipanggil natal teeth, yang bermaksud gigi yang sudah tumbuh ketika dalam perut ibu. Subhanallah.

Masalah utama yang dihadapi oleh bayi dengan gigi ini ialah ketidakmampuan mereka untuk menyusu yang boleh menyebabkan luka kepada puting ibu, selain daripada kemungkinan terjadinya ulser dalam mulut bayi yang mana penyakit ini dikenali sebagai penyakit Riga Fede. Selalunya juga ia berkaitan dengan sindrom tertentu. Semoga bayi ini dilindungi daripada sebarang sindrom, yang mana boleh dikenalpasti kelak.

Gigi itu perlu dicabut. Risiko gigi itu ditelan juga perlu diambil kira.

Kepada ibu bapa, anda tidak perlu panik. Selalunya pihak hospital akan merujuk kes ini kepada pakar pergigian kanak-kanak. Setelah mengambil kira beberapa faktor, gigi selalunya perlu dicabut.

Bayi itu mungkin merasa sedikit kesakitan yang mana semuanya lenyap ketika akalnya sudah boleh membezakan antara yang hak dan batil. Yalah, mana kita ingat apa yang telah berlaku semasa kita masih bayi, kan? Tetapi ini sebenarnya ujian Allah SWT kepada sang ibu dan sang bapa. Masyarakat ramai yang tidak tahu dan mengganggap ini sebagai sesuatu yang merunsingkan.

Bersabarlah. Ada penyelesaian.

Advertisements

4 thoughts on “Saya Baru Lahirkan Anak Ada Gigi

  1. Oh I see, but the readers didn’t like huge and big information on the same page and they really love pictures……. To me, you’ve done the best…… Easy to say, all bloggers will add some information for the next time on next page or title….I’m not a dental student but keen interest in dentistry , so this useful information is new to me

    1. Thank you Izis for the opinion that would help me to improve in the future. I am happy to see more people are looking information about dentistry. I hope to make people aware that there are thousand of diseases related with teeth and oro-facial region.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s