‘Dentist’ Rawat Pesakit Kanser?

I am not a dentist. I am a dental surgeon. Previously we are identified as dentist but now those who registered after 1971 are known as dental surgeon.

Let us move on.

Saya suka bekerja di Hospital. Selain keseronokan berpeluang menguruskan pelbagai kes kecemasan, saya dapat bertemu banyak kes yang menghargai kepentingan penjagaan kesihatan gigi.

Kes 1

Pesakit ini dikenalpasti menghidap penyakit kanser hidung dan tekak yang dikenali juga sebagai Nasopharyngeal Cancer (NPC). Rawatan yang akan diberikan oleh pihak perubatan adalah radioterapi atau/dan kemoterapi. Selalunya sebelum rawatan diberikan, mereka pasti merujuk pesakit ini kepada dental team terlebih dahulu.

Kenapa?

Kerana selepas rawatan radioterapi dan kemoterapi, pesakit akan mengalami beberapa masalah sampingan yang berlaku di dalam dan kawasan mulut. Hal ini tentulah mengganggu kesihatan pesakit kerana nutrisi makanan diambil melalui apa? Tentulah mulut. Jika kawasan mulut tidak sihat, maka kesihatan keseluruhan pesakit ini akan terganggu.

Apakah kesan-kesan sampingan yang saya maksudkan?

Mucositis

Antaranya ialah kekurangan air liur, mudah terkena jangkitan tisu mulut(mukositis), berubah deria rasa, mulut menjadi semakin mengecil menyebabkan sukar untuk membuka besar, gigi berlubang yang dikenali sebagai radiation caries dan yang paling merisaukan sekali ialah rawatan cabutan gigi yang dilakukan semasa atau selepas radio/kemoterapi akan menyebabkan satu kesan sampingan yang dasyat iaitu osteoradionecrosis.

Apakah osteoradionecrosis?

Ia adalah kawasan rahang yang terdedah(contohnya selepas cabutan) yang gagal untuk sembuh, bermula dari beberapa bulan, tahun dan mungkin sepanjang hayat! Tulang terdedah? Sakit atau tidak? Tentulah sakit. Lebih-lebih lagi di dalam mulut. Mudahkah untuk makan dan minum?

(Saya pernah berjumpa seorang pesakit yang menghidap osteoradionecrosis. Keadaannya cukup menyedihkan. Badannya kurus(selain daripada kanser itu sendiri) dan sering mengadu kesakitan. Kalau gigi anda rosak semasa anda sedang menerima rawatan radio/kemoterapi, apa yang kami boleh buat? Buat sesuatu atau tidak berbuat apa-apa? Perlu buat dan berharap tiada komplikasi yang berlaku. Justeru jelas betapa pentingnya penjagaan kesihatan gigi sebelum anda menerima rawatan.)

Apa yang saya buat?

Kebiasaannya sebelum pesakit menerima rawatan radio/kemoterapi kami akan memberi nasihat tentang penjagaan kesihatan gigi kepada pesakit. Selalunya kita akan mengambil radiograph(x-ray) di kawasan rahang atas dan bawah untuk menilai kondisi gigi yang mana boleh dibiarkan dan yang mana pula perlu dicabut lebih awal sebagai langkah pencegahan. Selalunya kita mencabut gigi yang bergoyang, yang mengalami masalah gusi, yang berlubang besar, dan yang berada di paling hujung sekali.

Pesakit akan diberi cucian gigi(scaling) dan diberi rawatan fluoride untuk mencegah gigi berlubang.

Semasa pesakit sedang menerima rawatan radio/kemoterapi pula, kita akan membekalkan pesakit dengan ubat kumur, air liur palsu, ubat mencegah jangkitan fungi beserta jaw physiotherapy.

Selepas anda menerima radio/kemoterapi, untuk jangka masa tertentu kami akan memberikan anda gigi palsu serta pelbagai rawatan pencegahan gigi berlubang. Eh, bukan anda. Nauzubillah. Semoga kita dijauhkan daripada segala penyakit yang berbahaya.

Kes 2

Kes 3

Seterusnya?

Kebetulan minggu ini saya menerima 3 kes dengan penyakit yang sama tetapi tahap yang berbeza. Ada di tahap 1. Ada di tahap 3. Ada yang sampai sebelah mata sudah rabun. Ada yang telinga dah tak dengar. Semuanya akibat NPC, ya, dengan izin Allah.

Kepada anda, anda dan anda yang merasakan diri anda sihat walafiat, mungkin anda tidak nampak kepentingan penjagaan  kesihatan gigi untuk masa hadapan, sehingga anda atau insan-insan yang anda sayang di samping anda dikenalpasti menghidap penyakit tertentu, tepatlah seperti peribahasa, sudah terhantuk baru terngadah. Begitukah yang anda mahu?

Bukannya apa.

Saya teringat ketika menjelaskan kepada anak kepada seorang pesakit,

“Gigi emak kitak tok nya ada masalah gusi. Nang sik dapat diselamatkan. Mun sik polah apa-apa kelak nya berik kesan lepas sidak doktor medic berik rawatan. Masa ya agik susah rawatan. Agik banyak kesan buruk bah.”

(Gigi emak awak ada masalah gusi. Memang tak dapat nak selamatkan. Kalau tak buat apa-apa, lepas rawatan radio/kemoterapi lagi teruk kesannya. Susah buat rawatan.)

Mukannya berubah.

“Semua nya pun gigi belakang perlu dicabut. Ya ajak rawatannya.”

(Semua gigi belakang dia perlu dicabut. Itu je rawatan yang ada.)

Dia mengangguk. Saya tidak sampai hati untuk meneruskan.

“Berapa igek?” dia bertanya.

(Berapa batang gigi?)

“11 igek.”

(11 batang.)

Dia mengangguk. Saya menerangkan kepada emaknya, tapi mungkin emaknya tidak dapat memehami bahasa saya. Mungkin tak cukup bagus lagi cakap bahasa orang sini.

“Kitak padah emak kitak.”

(Awak bagitahu emak awak.)

Saya menarik nafas, dan menghembus panjang. Saya duduk di atas kerusi dan memandang mereka berdua. Ibunya memandang saya,

“Okay Doktor. Polah ajaklah. Sik ada pilihan lain nak?”

(Ok Doktor. Buat ajerlah. Dah tak ada pilihan lain, kan?”

11 gigi.

Gambar ini bukanlah gambar gigi pesakit saya. Tetapi gambar akibat radiasi(selepas rawatan radio/kemoterapi) yang dikenali sebagai Radiation Caries.

Siapa kata dentist, eh silap. Siapa kata dental surgeon tak boleh rawat pesakit kanser? Cabut gigi tampal gigi ajer? Tak ada nilai kepada kehidupan manusia?

Entah, sehingga anda merasainya. Atau sehingga anda melihat sendiri orang lain merasainya.

Anda bersetuju bahawa kesihatan gigi mempengaruhi kualiti hidup anda? Jika ya, dapatkan pemeriksaan segera! Ayuh!

Advertisements

4 thoughts on “‘Dentist’ Rawat Pesakit Kanser?

  1. Asalamualaikum….kmk adalah pesakit kenser hidung,kmk dah habis molah rawatan radioterapi & kimoterapi…..gigi kmk semua pecah2….mun kmk nk cabut semua dan molah gigi paslu dpt sik…?

    1. Waalaikumsalam. Ktk blh dtg SGH utk pemeriksaan. Cabutan boleh jika perlu. Ktk akan di beri antibiotik. Ada sedikit risiko selepas cabutan. Apa-apapun jangan risau. Datang hosp dolok k. InshaAllah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s