Wanita Yang Istimewa

Perancangan Anak

Ketika di awal perkahwinan, saya memberitahu suami tentang hasrat yang terpendam sejak sebelum kahwin lagi.

“Suami, saya belum bersedia untuk mengandung. Kita masih berhubung jarak jauh. Tidak tinggal sebumbung. Lagipun, kita baru hendak berkenal-kenalan selepas nikah. Bolehkah beri sedikit masa untuk kita menikmati cinta selepas nikah?”

Suami bersetuju. Kami telah menetapkan satu tempoh sebelum bersedia untuk menimang cahaya mata.

Sebelum menikah, kami hanya pernah berjumpa untuk 3 kali sahaja. Perjumpaan yang ditemani rakan, di rumah rakan yang telah berkahwin. Perjumpaan pula hanya berkisar tentang persiapan untuk mendirikan rumahtangga. Tidak lebih daripada itu.

Atas nasihat daripada seorang sahabat yang saya segani, beliau mencadangkan supaya kami tidak bersegera dalam menimang cahaya mata. Bukannya tidak mahu anak. Tetapi, itulah perancangan dalam berumahtangga. Sekurang-kurangnya percintaan selepas nikah itu dinikmati sebaiknya sebelum kehadiran orang ketiga.

Tiada pil pencegah kehamilan atau sebarang alat untuk mencegah kehamilan digunakan. Sekadar menggunakan kuasa minda dan pencegahan secara semulajadi.

Sehinggalah selepas lebih setahun perkahwinan, Allah mengizinkan saya untuk mengandungkan anak pertama kami.

Alhamdulillah.

Allah Maha Pengasih lagi Penyayang, Maha Mengetahui sesuatu yang sempurna untuk hambaNya yang kerdil ini.

Tempoh setahun yang indah bagi kami berdua, walaupun sering diasak oleh persoalan anak daripada rakan, keluarga dan jiran tetangga.

Istimewa Menjadi Ibu

Hari yang sungguh istimewa ketika mengetahui ada janin yang sedang berkembang menjadi seorang manusia di dalam perut kita. Perasaannya sukar untuk diceritakan. Pada awalnya berasa sedih. Kemudian menjadi gembira. Namun rasa syukur mengatasi segalanya.

Selama sebulan saya batuk tanpa henti. Batuk dan batuk. Risau juga kenapalah tiba-tiba batuk menjadi begitu teruk. Rupa-rupanya itulah alahan mengandung. Selepas itu, tekak menjadi sangat loya. Setiap masa saya terpaksa meludah kerana berasa tidak selesa adanya air liur di dalam mulut. Kahak juga sangat banyak. Saya terpaksa membeli plastic kecil yang dibawa kemana-mana supaya dapat meludah dengan mudah tanpa perlu pergi ke tandas. Jika kerap ke tandas, terasa penat pula.

Itulah istimewanya menjadi ibu.

Selama 3 bulan saya mengalami batuk dan loya yang teruk. Selera makan berubah-ubah. Emak menasihatkan saya supaya makan banyak buah-buahan untuk menggantikan selera yang hilang. Masih teringat saya membeli pelbagai jenis buah-buahan tetapi hampir semuanya saya tidak makan. Saya juga menjadi sangat sukakan benda manis, walhal sebelum mengandung dahulu saya amat jarang mengambil minuman manis.

Pelik. Tetapi itulah istimewanya menjadi ibu.

Tanyalah pada suami yang penyabar. Beliau banyak membantu isteri yang meragam ketika mengandungkan anak pertama. Terima kasih suami.

Alhamdulillah. Anak sudah berusia 8 bulan di dalam kandungan. Kurang dari 8 minggu lagi kami bakal bertemu dengannya.

Wahai Anak

Anak,

Ibu dan Ayah menyedari anak adalah amanah. Kami memikul tanggungjawab untuk menjadikan anak manusia yang taat kepada Allah. Kehadiranmu bukan sekadar penguat cinta Ibu dan Ayah. Bukan juga sekadar menjadi penyejuk hati kami berdua. Bukan anak untuk kami bermain dan bergurau senda. Bukan juga anak yang nantinya kami harapkan ganjaran di dunia semata.

Anak,

Ibu dan Ayah mengharapkan anak sebagai bekalan kami untuk ke syurga Allah. Anak yang bijak untuk memimpin ummah. Anak yang hebat memperjuangkan kedaulatan Islam.

Ya Allah, permudahkanlah hamba untuk melahirkan anak. Berilah anak kami lahir dalam keadaan sihat sejahtera. Kurniakanlah kebahagiaan serta kejayaan kepada kami di dunia dan akhirat.

Salam sayang,

Ibu

Akhir kata,

Wanita menjadi istimewa apabila bergelar seorang Ibu.

Yang masih menanti jodoh, mampatkan keyakinan kepada janji Allah.

Yang masih menanti saatnya mengandung, teruskan berdoa dan beramal baik.

Yang sedang menanti hari bersalin, banyaklah bersyukur dan menjaga ibadah.

Setiap wanita adalah istimewa. Kerana kita datangnya daripada perut seorang wanita yang istimewa.

Ibu kita.

😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s